Liči - exotické ovoce
LIČI
Toto ovoce exotického vzhledu známe spíš z mixovaných kompotů, kde je velmi atraktivní, ale stojí za to ho vyzkoušet i samotné a čerstvé.
Další názvy jsou třeba li-chi či lychee nebo též čínské švestky nebo čínské jahody. Pravý název je však Liči čínské nebo též dvouslivák lahodný.
Liči pochází pravděpodobně z Číny, dnes se pěstuje v celé Asii, jižní Africe, Austrálii Japonsku a na Floridě, kde jsou rozsáhlé ličiové sady. Stromy lichi jsou majestátně vysoké až 12 metrů, snáší dobře nedostatek vláhy a dožívají se až 300 let.
Plody jsou oválné o průměru asi 3-4 cm, dozrálé má světle růžovou až hnědou barvu. Slupka je drsná, budí dojem malých výstupků až bradaviček a trošku připomíná jahodu. Po naříznutí ji lze oloupat a skrývá bílou napohled rosolovitou bílou až namodralou hmotu. Tu rozloupneme napůl a uvidíme, že skrývá lesklé hnědé semeno, tvarem podobné žaludu, ale barvou a povrchem kaštanu.
Zásobárna biolátek
Plody se sklízejí zralé, nezralé lichi je kyselé. Zato zralé je sladké, příjemné, šťavnaté a chutí připomíná hroznové víno nebo aromatickou broskev. Má zhruba 80% obsah vody a 100g odpovídá asi 64 kalorií.
Obsahuje mnoho biolátek, vitamín B1, C, kyselinu nikotinovou, vitamín B2, kyselinu askorbovou, vápník, fosfor, hořčík, v malém množství i železo, dále sodík a poměrně hodně draslíku.
Pozor – nevařit!
Používáme ho do salátů, koktejlů, bowlí, do omáček, ale nejlepší je samotné. Obvyklou úpravou je pokapání citronovou šťávou a posypání cukrem.
Lichi nikdy nevaříme, pouze ohříváme, vařením by dužina ztvrdla a zhouževnatěla, lze ho však sušit nebo kompovat.
Léčivé liči? Ano!
V asijských zemích a čínské medicíně je důležitým pomocníkem v léčbě kašle, při onemocnění lymfatických cest a při bolestech žaludku.
Čaj ze slupek léčí neštovice a průjem.
Semena rozemletá na prášek jsou účinnými analgetiky při neuralgických bolestech.
A nadějné je jeho testování při léčbě rakoviny.
Pozor: Při konzumaci víc jak 300 (hranici má každý jinde, cca 300 až 1000) kusů lichi denně, hrozí zimnice a krvácení. To však při cenách lichi v našich podmínkách nehrozí. Stojí zhruba 100-200Kč/kg podle sezóny. Většina lichi, která se objeví na pultech v zimě, pochází z Madagaskaru, kde v listopadu začíná sezóna tohoto ovoce.
Pokud si semínko zasadíte, za pár týdnů se můžete radovat z pěkné rostlinky, která dokonce v příznivých podmínkách i plodí.
NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ
V každém plodu se nachází jedno semeno. Semeno pro pěstování musí být velké a plné. Některá semena jsou malá a scvrklá, což značí, že jsou neoplodněná a tudíž nevyklíčí. Postup: Semena je třeba nejprve důkladně omýt a nechat 2 dny oschnout. Poté se vysejí do truhlíku cca 2 cm hluboko. Semena klademe naležato. Klíčivost je nízká, proto je dobré dát 2 semena do jedné jamky. Truhlík je dobré dát na radiátor, ale půda nesmí nikdy proschnout. Po cca 2-3 týdnech se objeví první rostlinky. Semeno zůstává v půdě a nad zem vyraší malý stromek. Jednotlivé lístky přirůstají nepravidelně a v různých intervalech. Liči má rádo vlhko, ne však mokro. Proto zaléváme v malých dávkách 1x za 2-3 dny. V suchém prostředí a v létě je dobré rosit. Také má rádo teplo a hodně světla. V létě však pozor, za sklem u okna by mohlo dostat "úpal". Pokud klesne teplota pod 15°C, začnou listy hnědnout a usychat.
Komentáře
Přehled komentářů
Lichi nikdy nevaříme, pouze ohříváme, vařením by dužina ztvrdla a zhouževnatěla, lze ho však sušit nebo kompovat.
1.fotka je Rambutan
(Marián, 22. 3. 2009 8:56)Až na tu fotku s popisem Liči na které je Rambutan.Semena vyséváme klidně hned bez čekání a liči začne možná plodit za 12 až 25 let.
Ličí
(Jitka Macková, 31. 12. 2008 16:31)Je to super, loni jsme si zasadili semínka a vyrostli nám dvě rostlinky, rok stará rostlina má listy jak fikus benjamin a je 10cm vysoká.Pěstování potěší hlavně děti.
Pěstování
(Sona.Jedla@seznam.cz, 17. 8. 2008 10:40)Liči jsem pěstovala,úspěšně mi vyrostl keřík,ale bohužel bez plodů.Až něco více zjistím,dodám nějaké rady.Pěkný den.
Co je to "kompovat"?
(Petr, 30. 10. 2019 15:39)